Sommeren i Svolvær og Lofoten


  Svolvær torg, der det gjennom hele sommersesongen er et yrende folkeliv og masse salgsboder.

Ønsker du å oppleve Lofoten, så er lofotens hovedstad, Svolvær, det ideelle utgangspunkt for opplevelser rundt om i øyriket. Kort vei er det og til Vesterålen dersom du ønsker å ta en svipptur dit. Fra Svolvær er det to timers kjøring til Å i Lofoten og en og en halv time til Sortland i Vesterålen, så opplevelsene står nærmest i kø for den som vil bevege seg litt.
Svolvær kan du på mange vis få både i "pose og sekk" dersom du elsker både byliv med kafebesøk, shopping, kunst og kultur, og naturopplevelser i marka, til havs eller til fjells.

 

 

Trollfjordslaget av nordlands-maleren Gunnar Berg.  (1863 - 1893)

Verd å få med seg i Svolvær er Galleri opplevelser, spesielt Galleri Gunnar Berg, Nordlandsmaleren framfor noen, der det kjente maleriet av Trollfjordslagetsom du ser bilde av til venstre henger, Lofoten KrigsminnemuseumUt På Byen på kaipromenaden og en stille stund i Svolvær kirke
I kirken finner du det over 400 år gamle minnekorset etter den første kjente personen fra Svolvær som er den eldste kulturskatten fra Vågan som er utstilt.
Dagen avsluttes gjerne med en bedre middag på på et av byens spisesteder. De mest kjente er Børsen SpiseriDu Verden eller Restaurant Kjøkkenet som ligger på Lamholmen.

 

 

 

 

 

 

Sommerstid er det mye både stor  og små sei å få rett utenfor byen.

Søker du havet så anbefaler vi fisketur på Hølla og gummibåtsafari til Trollfjorden og Skrova. Badestranda på Haversand er og en stor naturopplevelse for store og små, men da må du ha tilgang på båt. Har du ikke det så er ikke badestranda "under fjellet" noe dårlig alternativ.

Svolværmarka ligger bare 3 km fra bykjernen. Her kan du ta med deg fiskestanga og vandre inn langs Svolværvannet i retning Sætra eller du kan leie robåt eller kano og padle innover vannet. Langs vestsiden av vannet finner du små sandstrender som barna kan boltre seg på. 

På kvelds og natterstid er det en eiendommelig stemning innerst i Sætra der vannet er tett omslynget av fjellene.

 

 

 
 
 
Et annent alternativ er Kongsmarka og Kongsvannet der ungdommen i Svolvær bruker å bade. Badestranda, -under fjellet er og et populært sted for barnefamilier.
 
De mest populære fjellturene er en tur opp på Fløyfjellet, som Svolværgeita stikker opp av, Tuva, Blåtind, Kongstinden og Kjeldbergaksla som er den korteste og minst krevende turen. For barnefamilier anbefaler vi turen opp til Tuva som med rolig gange ikke tar mer enn en times tid. Barn helt ned i 5 års alderen klarer godt denne turen som byr på en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. Turkart fås kjøpt på turistinformasjonen.
 
For de som ønsker å spasere litt rundt
i byen anbefaler vi å ta turen opp over til Svinøya, -et levende fiskeværsmuseum, der du bl a kan oppleve naturpærlen Gunnarholmen der du finner gravstedet til kunstmaler
Gunnar Berg
Lengre ut finner du bunkersanlegg fra andre verdenskrig som ble bygget etter Lofotraidet og ytterst på moloen står skulpturen 
av Fiskerkona. Fra Svinøya har du et fantastisk utsyn til byen og fjellene mot vest og havet med øyene Skrova og Lillemolla mot øst. 
                                                            

 

Svinøya.  Foto:Magnar Jakobsen

   Foto: Magnar Jakobsen                                                                         

Svolværvannet med byen i bakgrunnen

Har du dårlig med tid og ønsker å få
itt oversikt over byen kan du spasere opp kirkebakken til Langåsen som ligger midt i sentrum, der har du god oversikt over byen og området rundt.

 

 

                                                                                                                                                    

Se bilder 360° fra Svolvær
viewlofoten.no/svolvær

 

Årstein - Austre Vågan. Du kjører forbi Digermulen til veien slutter.

 

 

Langs Keiserruta kan du oppleve mektige fjell med små isbreer.  Her fra Raftsundet.

Setter du deg i bilen eller på sykkelen for å oppleve øyriket er Keiserruta som går fra Svolvær til Digermulen via Laukvik, et must. Vakrere tur finnes neppe maken til. Her er det naturen og de små tettstedene som står i fokus. I Laukvik kan du og oppleve nordlyset i Polarlightcenter.

Bilder 360° - viewlofoten.no/Digermulen - Laukvik

Drar du vestover i øyriket kommer du først til Lofotkatedralen som ligger mellom Svolvær og Kabelvåg og som er et populært stoppested for mange.

I Kabelvåg ligger galleriet til den kjente lofotkunstneren Thor Erdahl som også har designet torget i Kabelvåg

 

 


I Storvågan, like utenfor sentrum av Kabelvåg finner du LofotmuseetGalleri Espolin og Lofotakvariet.

Bilder 360° - viewlofoten.no/Kabelvåg - Storvågan

Henningsvær. Foto: Ronny Nilsen


Neste stopp er nordens Venedig, Henningsvær. Fiskelandsbyen framfor noen i Lofoten. Her ligger galleri og småbutikk-opplevelsene som perler på en snor. 

Bilder 360° - viewlofoten.no/Henningsvær

Før du kjører videre til Vestvågøya er det å anbefale å ta en tur innom golfbanen på Gimsøya. Her kan du spille golf mens midnattsola dupper i vannskorpa ute i horisonten.

På Gimsøy finnes fornminnemonumenter fra vikingtid som viser at øya har hatt en sentral, politisk stilling og vært hjemstedet for en rik og mektig slekt.

 

Lofotr. Høvdinghuset på Borg

Lofoten har mange funn og fornminner og øyriket regnes som et -arkeologiens eventyrland.
Neste stopp dersom du kjører "Kong Olavs vei" er Vikingmuseet på Borg der kan du oppleve hvordan vikingene levde i Lofoten fra år 800 til ca. år 1000 e kr. I begynnelsen av august arrangerer museet Vikingfestival
                                                                                

 

Hauklandstrand.

I 2005 kåret den britiske avisen The times Utakleiv som den "mest romantiske stranden i Europa". Stranden ligger ca. en mil fra høvdinghuset.

Litt lengre vestover ligger Hauklandsand som i 2001 ble kåret av Dagbladet til Norges beste strand

 

                                                                                                                                                                                                        

Utsikt fra "gudinnegrava" på Einangen mot øst. Sennesvik med vestfjorden i bakgrunnen.


På et høydedrag på Vestvågøya finner du den største og mest uforklarlige gravrøysa i Nord Norge. Dette eiendommelige stedet kan ha vært oppfattet som et hellig sted av våre forfedre. 

I graven som er fra år 100 e kr ligger det en tenåringsjente. Hvorfor denne jentungen har fått en slik storslagen grav vites ikke, men det kan ikke utelukkes at hun hadde en gudinnestatus.


Graven ligger på Einangen, 2 minutters spasertur fra bilveien som går mellom Ramsvik og Sennesvik. Kjører du innersia av Vestvågøy gjennom Valberg for å oppleve Stamsund kan du på veien til Leknes fra Stamsund svinge av til Sennesvik og Einangen som da ligger bare 10 minutters kjøring fra Leknes og veien videre vestover.

Bilder 360° - viewlofoten.no/Einangen

 

Utsnitt fra maleri av Scott Thoe

I Stamsund finner du Skjærbrygga restaurant og bar. Brygga ble oppført i 1845.

Nede ved hurtigrutekaia ligger Galleri 2 der du kan du se modeller av Scott Thoes fredsbruprosjekt «Tanks for Peace» og Europas største veggmaleri på Ballstad slipp. 

I fiskeværet finner du og galleriet til Ulf-M, kunstneren som er kjent for sine erotiske malerier.Bilder 360° - viewlofoten.no/Stamsund

 

Flakstadøy har en "rå" og steinete natur med ville fjell og krittvite strender. I dette landskapet finner du noen av Lofotens største attraksjoner som, "Glassblåseren" på Vikten, "Smeden" på Sund og fiskeværet Nusfjord. Alle et must.


Flakstadøy. Utsikt mot Ramberg.

Etter at du har kjørt gjennom Nappstraumtunellen og gjennom Napp kommer du til et høydedrag (Nappskardet) med en fantastisk utsikt mot Flakstadøy og Ramberg. Her kan du parkere å gå noen meter til fotopunkt. Sund og Nusfjord er begge gammele fiskevær som ligger godt beskyttet på innersia. I høysesongen kan det være meget folksomt på disse stedene.

                                                                                                                                                                                                                  

Vikten en dag i januar 2006

På veien til Sund kan du kjøre
over til Fredvang som ligger på Moskenesøy og som og er verd å ta med seg. For å nå den sørlige delen av øya må du holde deg til "Kong Olavs vei" og holde til høyre i svingen der du kjører ned til fiskeværet Sund. I dette området er det mye kanin som krysser veien så vær obs.
spesielt om natten.

 

                                                                                          

Hamnøy med Olstinden i bakgrunn.


Snart kommer du til et av de mest fotograferte stedene i Norge som er fiskeværet Hamnøy med pyramidefjellet Olstinden i bakgrunnen. Ofte sett på NRK mellom programmene. Mye fotografert er og det lille fuglefjellet som ligger bare en meter fra hovedveien når en kjører inn til Hamnøy.

Nu ligger det barske og råe Lofoten på rekke og rad. Lofoten er som et lite Norge i miniatyr der nye og sterke inntrykk kommer nesten for hver meter man beveger seg. I Lofoten fortettes disse inntrykkene, og jo lengere man kommer ut i øyriket, så kommer inntrykkene så tett at de kan oppleves som en sakte eksplosjon. Det er lett og la seg fasinere selv for en lofoting.

Bilder 360° - viewlofoten.no/HamnøyReine.

Etter Hamnøy kjører man over flere småøyer før en kommer til Sakrisøy der en kan kjøpe ferske fiskeprodukter og besøke Dagmars Dukkemuseum. 

Turen går videre til Reine der 
man foruten et besøk på Gammelbua/Reine Rorbuer for
en kopp kaffe og noe å bite i finner
flere småbutikker som selger turistartikler.

 

Reinefjorden

Fra Reine går det turer inn til Reinefjorden som er Lofotens vakreste og råeste fjord. 
Her ligger flere små forlatte gårder rett under stupbratte fjell. Noen få mennesker bor fast her gjennom hele året. Går du på land på Vinstad så er det kun en liten halvtimes spasertur til yttersia og den vakre stranda på Bunes. Reinefjorden er absolutt verd å få med seg.
 

 

Neste sted er Moskenes der den siste halshuggingen i Lofoten fant sted. Samme år som Napoleonskrigen tok slutt i 1814 ble Tennes-Kaspara, som hun ble kalt, dømt til døden ved halshugging for å ha drept sin forlovede og fem barn født i dølgsmål. På stedet er det reist et minnesmerke over denne hendelsen. 

På Moskenes rett ved fergeleiet der fergen til Værøy, Røst og Bodø går fra, står det en byste av Birger Eriksen, obersten som gav ordre om å senke «Blücher» i Oslofjorden under andre verdenskrig.

Badestranda på Sørvågen

Sørvågen, som ligger rett før du kommer til Tind og Å der hovedveien slutter, er kanskje det fineste stedet i Lofoten. Her bør du rett og slett parkere bilen noen timer og vandre rundt i fiskeværet. Verd et besøk er Ateljé Else-Maj Johansson, Galleri Krysset, Ingeborgs keramikk og spisestedet Maren Anna. Sørvågen kan og by på norges minste badestrand og et unikt turterreng.
 
Bilder 360°
 
Bilturen videre utover til Å i Lofoten er en opplevelse i seg selv. Smal vei og stor trafikk i sommermånedene. Alle skal til Å, der vi finner Norsk Fiskeværsmuseum og Tørrfiskmuseet

Bilder 360°
Moskstraumen med Mosken og Værøy i bakgrunnen


Fra Å kan du delta på gummibåtsafari ut i den beryktede Moskstramen og videre til Ræfsvikhula der vi finner spor etter den Hulereligion som oppstod i Lofoten for 3500 år siden og som spredde seg til det gamle Hålogaland. NB! Disse turene kjøres og fra Sørvågen og Svolvær.

Svolværportalen ønsker deg en storslagen lofotopplevelse.
God tur!