Oscar er like om hjørnet: Hvem og hva representerer Norge?

Det mest etterlengtede øyeblikket for filmelskere nærmer seg: Oscar. Den berømte gylne statuetten, som representerer toppen av suksess på amerikansk jord, inkluderer kategorien «Best Foreign Language Film» – som sett utenfra virker som en liten avstikker fra den globale filmindustrien, der dybde er mye viktigere enn stjernespekkede filmer.

Norge har valgt ut sin utfordrer til 2022-utgaven av Oscar-utdelingen, og det er Verdens verste menneske, en film av Joachim Trier som har imponert kritikere og publikum på Cannes 2021, og som stilnet konkurransen fra andre dyktige filmer, deriblant Yngvild Sve Flikkes Ninjaby og Eirik Svenssons Forrådt.

Hollywood5

Hva er muligheten for at en film som Verdens verste menneske vinner? Internasjonalt har pipen fått en annen lyd, og man trenger kun vurdere seieren i 2021 av Thomas Vinterbergs Another Round for å være ganske optimistisk rundt sjansene for skandinaviske filmer i denne konkurransen.

Online bookmakerne ser ut til å være enige: Mens odds til Drive my Car fortsetter å få den japanske filmen regissert av Ryosuke Hamaguchi til å se ut som en favoritt, kan outsideren Verdens verste menneske senke den ned til en andreplass. Oddsen for hver av disse filmene er henholdsvis 1,07 og 4,75, ifølge spillnettstedet Casumo.

Hvorfor velge Verdens verste menneske til å representere Norge?

Hovedsakelig på grunn av Renate Reinsve, som vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i Cannes. Filmen handler om hennes rolle, Julie. Det handler om en vellykket ung kvinne i tredveårene – en levende, men utilfreds kvinne som lever sitt liv og forbruker ting istedenfor å bygge opp noe av verdi. Den store anledningen kommer en sommerkveld, der Julie vandrer planløst gjennom byen, ødelegger en bryllupsfest og møter en mann, som begynner å flørte med henne, til tross for sitt langvarige forhold til kjæresten.

Men de gode tidene varer ikke evig, og snart bærer den fulle byrden av skyldfølelse og forspilte muligheter over henne. En mektig og melankolsk film for vår tid som får oss til å reflektere og revurdere.

En fantastisk kassasuksess

Vi snakker naturligvis ikke om Hollywood-tall, men filmens resultater er imponerende. I Norge har et publikum på over 80 000 sett den siden utgivelsen 15. oktober 2021, mens den i Frankrike har gjort det enda bedre – 100 000 billetter solgt. Filmen distribueres av MK2, mens MUBI tar seg av markedsføring i Storbritannia og Irland.

Dette er kanskje en av de få tilfellene der offentligheten og kritikerne er enige. Presidenten for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, sa at Verdens verste menneske var den filmen med de beste sjansene til å vinne statuetten: Historien om en kvinne, mesterlig spilt av Cannes-vinneren, kan være en vinnende oppskrift på Oscar.

Og regissøren Joachim Trier virker å være full av forventninger, takket være filmens skuespillere. Han forventer positive nyheter og er spent på å se hvor langt filmen hans kan komme. Men til å begynne med var han skeptisk.

Og det ville vært en utmerket prestasjon for norske kinoer, med tanke på at norske filmer tidligere har fått fem nominasjoner, og to ganger kommet på kortlisten. Er dette det rette tidspunktet?