Svolvær bykiosk klar til 17. mai.

 
Rundt 1900 tallet var det en stor ansamling av kiosker i Svolvær, som var spredt rundt om i de forskjellige bydelene. På det meste ca. 32 kiosker.

 

Den nye "Svolvær bykiosk" vil bli stående omtrent der den gamle sto

Den største ansamling av kiosker hadde vi rundt Svolvær Torg. Sedolfsen, Avisutsalget, Sundberg og ho Betty, for å nevne noen. Men den kiosken som i størst grad satte sitt arkitekoniske preg over torgområdet var Svolvær bykiosk, som ble plassert på torget i 1913, og som hadde form som en orientalsk "pagode".

 


I 1935 overtok Ragnar Lichtwark kiosken fra Peder J. Rødsand som hadde drevet den i 10 år. På folkemunne fikk kiosken etterhvert navnet "Lichtwart kiosken". Helt frem til slutten av 1960 tallet var kiosken i drift. På 1970 tallet ble kiosken brukt av Svolvær idrettslag før den ble flyttet til en hage i Nybyen, der den til slutt brant ned.
Kiosken har vært savnet av flere av byens innbyggere, og i 2009 ble ideen tatt fatt i av oss i Svolvær Historielag der en arbeidsgruppe har jobbet med å få realisert denne kopien av den gamle bykiosken. Historielaget valgte å gjøre kopien litt større enn originalen, -det bygningsmessigste er og litt mer moderne, men "uttrykket" er det samme.
Kiosken skal i hovedsak gjøres tilgjengelig for lag og foreninger, men det er og et håp at turistnæringen kan bruke den om sommeren. Først ute er Svolvær idrettslag som på 17. mai skal selge brus, is og pølser fra den forteller arbeidsgruppen i Svolvær Historielag.
 

Været

 

Clean up Lofoten

 

Hva selger Svolværingan på Finn.no

Klikk på bildet for å se.

 

Lysets By på Facebook

>

Jobb i Vågan

Nyhetsmatingen ble ikke funnet.

Siste fra NRK Nordland

16. juli 2019

 • Tom kajakk i
  Politiet melder at en rød kajakk driver i Rombaken ved Hålogalandsbrua i Narvik. Flere ressurser er satt i bruk for å søke etter en person som kan ha vært i kajakken. Politiet ber om informasjon dersom noen har kjennskap til kajakken.
 • Kan bli lettere å avskilte vogntog
  Et nytt lovforslag vil gi Statens vegvesen og Tollvesenet hjemmel til å avskilte og holde lastebiler av veien helt til alle bøter er betalt. Det skriver lastebil.no. Lovforslaget, som også åpner for fri bruk av hjullås, har blitt sendt ut på høring.
 • Vurderer å anke til Høyesterett
  Fellesnemda for nye Narvik vurderer å anke saken om den nye kommunegrensa til Høyesteretten. Det sier Narvik-ordfører Rune Edvardsen til Fremover. Staten vant fram i lagmannsretten på at fellenemda ikke kan stå som partsevne i saken, og en ny anke vurderes.
 • Se Nordlandssendinga 18:50
  Kveldens programleder er Gisle Forland
 • Trafikkulykke ved FV 17
  Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke på fylkesvei 17 ved Ramnefloget i Gildeskål. En bil involvert i ulykken. Fører er bevvist og klager over smerter i hele kroppen, sier operasjonsleder i politiet Ivar Bo Nilsson. Fører av bilen er fraktet til sykehus. Veien er stengt inntil videre.

SISTE NYTT

Annonse

norgescasino172x240n

norskeautomater172x240

Velkommen til Svolvær