Svolvær bykiosk klar til 17. mai.

 
Rundt 1900 tallet var det en stor ansamling av kiosker i Svolvær, som var spredt rundt om i de forskjellige bydelene. På det meste ca. 32 kiosker.

 

Den nye "Svolvær bykiosk" vil bli stående omtrent der den gamle sto

Den største ansamling av kiosker hadde vi rundt Svolvær Torg. Sedolfsen, Avisutsalget, Sundberg og ho Betty, for å nevne noen. Men den kiosken som i størst grad satte sitt arkitekoniske preg over torgområdet var Svolvær bykiosk, som ble plassert på torget i 1913, og som hadde form som en orientalsk "pagode".

 


I 1935 overtok Ragnar Lichtwark kiosken fra Peder J. Rødsand som hadde drevet den i 10 år. På folkemunne fikk kiosken etterhvert navnet "Lichtwart kiosken". Helt frem til slutten av 1960 tallet var kiosken i drift. På 1970 tallet ble kiosken brukt av Svolvær idrettslag før den ble flyttet til en hage i Nybyen, der den til slutt brant ned.
Kiosken har vært savnet av flere av byens innbyggere, og i 2009 ble ideen tatt fatt i av oss i Svolvær Historielag der en arbeidsgruppe har jobbet med å få realisert denne kopien av den gamle bykiosken. Historielaget valgte å gjøre kopien litt større enn originalen, -det bygningsmessigste er og litt mer moderne, men "uttrykket" er det samme.
Kiosken skal i hovedsak gjøres tilgjengelig for lag og foreninger, men det er og et håp at turistnæringen kan bruke den om sommeren. Først ute er Svolvær idrettslag som på 17. mai skal selge brus, is og pølser fra den forteller arbeidsgruppen i Svolvær Historielag.
 

Været

 

Clean up Lofoten

 

Hva selger Svolværingan på Finn.no

Klikk på bildet for å se.

 

Lysets By på Facebook

>

Ledige stillinger i Vågan

Siste Nytt

23. oktober 2019

 • Her redder de mann tatt av bølge i Svolvær
  Svært kraftig vind herjer i Trøndelag og deler av Nordland. I Svolvær i Lofoten ble en mann tatt av en bølge. Video: Redningsselskapet / Redigering: ...
 • Vita-kjeden har fått ny eier
  Det er VITA-butikker på Leknes og i Svolvær. Jotunfjell har ifølge E24 spesialisert seg å varehandel og restrukturering i handelsbransjen, og eier i dag ...
 • annonse 61
  Svolvaer Bilistsenter - Svolvær, Nordland - Vi søker butikkmedarbeider vikariat i 50 % stilling turnus.Vi er på jakt etter en vennlig og arbeidsom person, ...

Annonse

norgescasino172x240n

norskeautomater172x240

Velkommen til Svolvær

Siste fra NRK Nordland

 • Se Nordlandssendingen 18.50
 • Laksen koster mer ut av landet
  Eksportprisen på fersk laks økte med nesten åtte prosent i forrige uke sammenlignet med uka før. Mens prisen har gått opp til 54,66 kroner kiloen, har eksportvolumet gått ned, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Totalt eksporterte vi 3,9 tonn mindre laks i forrige uke mot uka i forveien.
 • Mann omkom i trafikkulykke
  En mann i 60-årene har mistet livet i en trafikkulykke på fylkesvei 76 ved Molvika i Brønnøy. Sjåføren kjørte inn i en fjellvegg. De pårørende er varslet, opplyser politiet til NRK. Ulykken blir etterforsket av Brønnøysund lensmannskontor med bistand i fra ulykkesgruppa til Statens Vegvesen. Veien er nå stengt på stedet.
 • Nord-rektoren vil kutte 30 årsverk
  Rektor Hanne Solheim Hansen forslår å kutte 30 årsverk på lærerutdanningen ved Nord universitet de neste to årene, skriver Khrono. Tiltak som skulle øke inntektene og kutte kostnader ved fakultetet har ikke gitt stor nok effekt. Nord-rektoren utelukker ikke oppsigelser.
 • Alvorlig trafikkulykke i Brønnøy
  En bil skal ha kjørt i en fjellvegg på fylkesvei 76 ved Molvika i Brønnøy. Ifølge politiet er det snakk om en alvorlig ulykke og veien er stengt på stedet.