Det magiske øyriket Lofoten

-Et Norge i miniatyr

 

Daggry over Lofoten

 

Lofoten er en øygruppe som ligger vest i havet nord for Polarsirkelen på 67. og 68. breddegrad, samme breddegrad som Alaska, Grønland og det indre av Sibir. Den varme Golfstraumen som stryk forbi på yttersia av lofotveggen gjør slik at klimaet er betraktelig bedre her enn på andre like nordlige strøk.
 
Vi regner Lofoten som et lite Norge i miniatyr der Svolvær, byen under den kjente "Svolværgeita" er Lofotens hovedstad. I Lofoten bor det ca. 24.500 mennesker. 
 
Lofoten er mest kjent for sitt "Lofotfisket" der hovednæringen er selvsagt fiske men også jordbruk og servicenæring. Turistnæringen er og sterkt økende.
 
De største tettstedene er Svolvær og Leknes som begge har bystatus. 
 
Øygruppen som i 2007 fikk fastlands-forbindelse har en samlet areal på 1227 kvadratkilometer. 
 
Med bil er det 159 kilometer fra Fiskebøl i nord til Å i vest som er E 10's endepunkt. Veistrekningen heter" Kong Olavs vei ". 
 
Fra Lofotodden, på sydspissen av Moskenesøy, er det mer enn 60 km i luftlinje til Skomvær , det sydligste punktet i Lofoten.
  

Fra Lofotfisket tidlig på 1900 talletPå mange måter er Lofoten et spennende øyrike.
Et selvmotsigelsens og et naturens unntaksområde der grønnkledde fjell med taggete tinder kommer
rett opp av et til tider fandenivolsk hav, der små fjorder, myrer, vann og skogslier "kiler" seg inn mellom disse ruvende fjellmassivene. På de grestrandflatene ved foten av fjellene har det vokst opp små fiske-landsbyer og tettsteder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lofoten er et av de få bebodde områdene i verdender menneskene opp gjennom århundrene ikke har forandret så mye på naturen og landskapet. Derfor ser det meste av øyriket ut i dag som for tusener av år siden.
 
De første menneskene kom til Lofoten for ca.
10 000 år siden der vi finner spor som tilsier at de hadde drevet Lofotfisket for iallefall 6000 år siden.
 

Vi finner og spor etter opphavet til en over 3000 år gammel hulereligion som senere har spredd seg utover øyrikets grenser, til det vi tideligere kalte Hælogaland.

 

Moskstraumen en av verdens sterkeste malstrømmer som går mellom Lofotodden og
Værøy var kjent og beryktet av grekerne for over 2000 år siden.

 

Se flere Lofotbilder
Se Den gang det var konger i Hålogaland