Attraksjoner

 

  

 


Attraksjoner - severdigheter i Svolvær

 

FjellformasjonerSvolværgeita

Det mest kjente symbolet på Lofoten og Svolvær. Svolværgeita er et yndet sted for fjellklatrere. Opp gjennom årene har klatrere fra hele verden vært der å hoppet mellom hornene. 

Fjellformasjonen har fra gammelt av blitt kaldt "Kjærringa og kallen". Helt opp til forrige århundre har enkelte fiskere ofret sin første "Lofot-torsk" under Lofotfisket til dette utspringen i Fløyfjellet, som kan ha hatt RELIGIØS BETYDNING  i førkristen tid.


Djævelporten

Går du forbi Svolværgeita opp i Fløyfjellet finner du Djevelporten på baksiden mot øst. Som du ser på bildet så ligger det en stein som har kilt seg fast mellom en dyp kløft. Ikke helt ufarlig å ferdes der.


Frosken og Løva er også to kjente fjellformasjoner i Svolvær der Frosken også ligger i Fløyfjellet mens Løva finner du på Kongstinden. 

Se FILMKLIPP  fra Svolværgeita og Svolvær.

 

 

Djevelporten. Foto: Lars I. Iversen.Svolværgeita.

 

 

Gammel bebyggelse - Rorbumiljø

 

Svinøya

Her finner du i hovedsak gammel trehusbebyggelse fra 17-18 og 1900 tallet. Hovedhuset på GAMMELGÅRDEN på Svinøya er fra 1828 og står der den dag i dag nyrestaurert.
Børsen Spiseri som ligger på Svinøya like ved Svinøybrua er den eldste handelsbrygga i Svolvær. Den ble bygd i 1740 og påbygd i 1863.

Krambua
 
I samme bygning som Børsen Spiseri finner du "KRAMBUA " som var lokalbefolkningens og fiskernes butikk i gamle dager. Et besøk i Krambua er som å gå hundre år tilbake i tid. Begrenset suvernirsalg og forfriskninger som is og brus.

Rorbumiljø- Tårnhuset 

Like bortenfor finner du et gammelt rorbumiljø fra 1800 tallet og i nordenden av dette miljøet på en liten haug står tårnhuset som var atelieet til kunstmaler Gunnar Berg. Huset ble i 2006 påbygd og renovert.
 
Midt i Svolvær sentrum

kan du og finne bebyggelse som er fra gammel tid. F.eks. det lille gule huset som ligger litt opp i Vestfjordgata eller gammelgata som den ble kalt i gamle dager. 
Sort/hvitt fotos: Utlånt av Svinøya Rorbuer 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gammelgården på Svinøya
Krambua Tårnhuset

 

MonumenterFiskerkona.

Skulptur som står å hilser fiskerne ytterst på moloen ved innløpet til Svolvær havn illustrerer "feskarkjærringa" som betyr -noen som man er kjær i. Skulpturen er laget av billedhuggeren Per Ung.


 

 


Gunnar Berg, kunstmaler.
 
På Gunnarholmen på Svinøya finner du en byste av den kjente "nordlandsmaleren" Gunnar Berg. 1863 - 1893
Denne kjente kunstmaleren var og en dyktig fotograf.
I dag finner du malerier av han i "Galleri Gunnar Berg" på Svinøya. Bysten står Gunnarholmen på stien opp til familiegravstedet til familien Berg.

 

 

 

001
002
003
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021
022
023
025
026
027
028
029
030
031
032
033
034
035
036
037
038
039
040
041
042
043
044
045
046
047
049
050
051
052
053
054
055
056
DSC00005
DSC00006
DSC00011
DSC00012
VB2000100108
01/58 
start stop bwd fwd

 

Skisser og malerier av Gunnar Berg

 

Fiskerhøvdingen. 

Statuen står i Havlyparken rett ved Lofoten Krigsminnemuseum. Statuen som er av Jens Steffensen ble i sin tid bekostet av Råfisklaget. Steffensen som var i fra Bø i Vesterålen var stortingsrepresentant og han var sentral i forbindelse med råfisklovens tilblivelse.

Jack Berntzen, visesanger.
Bysten av Jack er plassert på Kaipromenaden mellom utestedene "Bacalao" og "Du verden". 

Jack Berntzen kalles DEN NORD NORSKE BØLGES
FAR
Han har skapt mye gjennom årenes løp med nordnorske tekster og har knyttet til seg artister som er blitt store. Vi kan nevne: Kari Bremnes, Knut Magne Myrland, Marit Mathisen, Halvdan Sivertsen, Zoo, Kai Larsen, Dag Kajander, Ola Bremnes med flere. 

Han har også vært amatørenes talsmann og støttespiller. Han utalte på syttitallet: ” …at kulturen også ligger i de ustemte gitarene rundt omkring på hyblene hos folk…”
Jack har hatt kontakt med så vel amatører og folk som blei ”proffe” etter hvert i viseklubben "Lovisa", på "Troilltampen" og andre arrangementer, men også utenom.

 

FiskekonaGunnar Berg.

 

 

 

 

 

Svolvær kirke

 

Svolvær kirke

Midt i Svolvær sentrum ligger Svolværkirka som er tegnet av arkitektene Harald Sund og August Nielsen, og ble oppført i 1934. Svolvær kirke er ei lita langkirke med tårn over koret. Inngangen er i vest og bygningen avsluttes i øst med en apside.

Kirken er bygd kun på innsamlede midler og ble ovverrakt Svolvær kommune på innvielsesdagen 
den 25. april 1934.

Se også SVOLVÆR KIRKE

 

Svolvær kirke
 

 

 

Fiskehjeller - fiskehæsjer

 

Svinøya
 
På Svinøya kan du se disse fiskehæsjene eller fiskehjeller som vi kaller dem, der det hver vår henges tusener av tonn med "Skrei" til tørking. Dette er verdens eldste måte å konservere mat på og det gjøres på samme måte i dag som for tusener av år siden. 

 

 

 Fiskehjeller

 

Svolværs første elektrisitetsverk

 

Kraftstasjonen i Lerosen
 
Svolværs første eletrisitetsverk er fra 1908 og ligger i Lerosen. 

Kraftstasjonen ligger i naturskjønne omgivelser der elva fra Kongsvannene renner ned i havet. Kjempefin spasertur fra byen på den gamle riksveien til Kabelvåg.

 
Svolværs gamle kraftstasjon Foto: Vidar Hansen
 

 

Linken


Utsiktspunkt - Linken 

Lett tilgjenglig utsikt over Svolvær og Lofotfjellene. "Linken" som vi kaller denne lille fjelltoppen ligger ovenfor Osan i fjellet Kjeldbergtind. På bildet ser du Osan og veien som går til Linken. Dette er en flott fottur der du kan nyte stedets majestetiske utsyn. Passer godt for både barn og voksne. 
 Linken i rød sirkel.  Foto: Marius Hansen

 

Trollfjorden

 

Lofotens mest besøkte fjord 
En av Norges mest kjente fjorder. Her går både nordgående og sørgående hurtigruta innom.
 
Organiserte båtturer dit på sommeren fra Svolvær torg. Om vinteren går det rafting turer til fjorden på bestilling.
 

Fjorden er kjent for sitt TROLLFJORDSLAG

 


Se og: FYLKESLEKSIKON

 

 

 

Bunkeranlegg


Krigsminner 

Ytterst på Svinøya like før der moloen starter finner vi bunkersanlegg og kanonstilling fra 2 Verdenskrig. 

Svolvær har flest bunkersanlegg i Norge på 2 km kilometer på grunn av engelskmennenes raid mot Lofoten og Svolvær i 1941 og dermed fryktet tyskerne nye raid og bygde mange stillinger antakelig for å værne om fiskeriene.

I sentrum av Svolvær kan du og beskue en maskingeværåpning ved gateplan like ved Lofoten Krigsminnemuseum.
Bunkersanlegg på Svinøya.

Skytterhull. Foto: William Haakvåg.

 

Rekreasjonsområder


Svolværvannet  - Sætra
 

Etterhvert som du nærmer deg vannet og går innover mot Sætra som ligger innerst, forsvinner byens larm og naturen og stillheten overtar. Det er nesten som det er noe hellig over det hele, - en følelse av, -et slags naturens energisenter som gir indre styrke, ro og balanse.

Her opplever du og et rikt fugleliv i tillegg til spennende natur omgitt av et særegent fjelllandskap og et vann full av ørret og sjørøye. 

Øverst bilde er tatt inn mot Sætra og bak den mørke åskammen ligger den spennende "Helvetedalen". Å følge det tørrlagte elveleiet opp dalen er en opplevelse i seg selv. Bildet under viser den ytterste delen av Svolværvannet. Byen ligger til høyre.


NB! På Circle K i Marinepollen kan du få kjøpt fiskekort og der leier de og ut båter som Fiske foreningen har i Svolværvannet.

Se også FISKE I LOFOTEN


Kongsmarka

Rundt Kongsmarka finner du Lille og Store Kongsvann som er knytt sammens med ei elv og et lite vann som heter Mellomvannet. Her er fine muligheter for avslapning og sportsfiske. 

På begge stedene finner du turstier som fører opp til fjellene. På bildet ser du fra venstre Lille kongsvann, elva, mellomvannet og Store Kongsvann. I bakgrunn ser du Kjeldbergsaksla som er lett å bestige og gir deg et fantastisk panorama over deler av Lofoten.
 

Gunnarholmen

Gunnarholmen på Svinøya er et av Nordlands hellige steder, hvor Nord-Norges kunst slog ut i en lysende flamme skrev Professor Sverre Pedersen i Lofotposten i 1923. 

Han tenkte på kunstmaleren Gunnar Berg, men enhver i en stille stund, her, kan føle energiene fra omgivelsene der havet nesten bruser i blodet. 

Følelsen av at alt, hele tiden er i forandring griper sterkere og sterkere om en. Plutselig flyr en skarv forbi, og måser, ja allslaga sjøfugel og ørn, akkompangjert av fuglelyder og dønningene fra bølgene som slår innover holmen og forandrer landskapet. Du blir som en medspiller i en naturfilm og midt i en sekvens kommer en sel opp av havet som fra intet, og ser litt rart på deg.

Se også
 UT.NO

 

Indre Svolværvann
Svolværvannet.  Foto: Marius Hansen

Kongsmarka. Foto: Marius Hansen

Svinøya

 

Badeplasser - hvite sandstrender


Under fjellet.
 
Når man kjører ut av Svolvær i retning Svolvær Flyplass så passerer man badeplassen UNDER FJELLET like etter at man har kjørt gjennom den første tunellen.

Børvågen.

Kjører man litt lengre og like etter at man har kjørt gjennom den andre tunellen ligger badeplassen nederst i tunellbakken til høyre.

Haversand.
 
Badeplassen ligger på Storemolla og er et populært utfartssted for båtfolket i Svolvær. 

Lille Kongsvann.
 
Her kan du bade i ferskvann. Langs den gamle veien til Kabelvåg "rundt Kongsvannet" som vi sier, ligger det flere fine svaberg som er utgangspunkt for badeliv i vannet. Meget populært.

 

Badestranda.  Foto: Morten Moe. Lofotposten
 

 

   

 

Geologi opplevelser - Jettegryter

 

Strekningen badeplassen under fjellet og Rækvika.

Går du langs fjæresteinene fra badeplassen mot Rækvika finner du flere jettegryter og bergarter som blå kvarts.
 

 

Fugleliv


Sjøfugel.  Skarv, Lomvi, Krykkje mf. og av og til Lundefugel kan du se fra blandt annet moloen på Svinøya/Kuba. Sees stort sett hele året. Skarven oppholder seg også ofte inne i Svolvær havn. 

Ørn. 
Sees hele året men på vinteren kan du se opptil 20 - 30 ørner samtidig dersom du er heldig. Ofte observert ved Osanpollen, ute ved moloen, på Vårsetøya og på nordsia av Svinøya

Småfugel. 
Fine områder for å se småfugel er rundt Kongsvannet og Svolværvannet. Men småfugler ser du som regel overalt.
 
Se også FUGLER i LOFOTEN

 

 

 

Nordlyset

 

Fra oktober til mai
kan du se dette fantastiske lysspillet på himmelen på litt kalde dager.
Nordlyset kan sees fra alle stedene i Svolvær, men 
beveger du deg litt ut i naturen eller til steder der lyset fra byen eller annen bebyggelse ikke er dominerende er dette lyspillet enda mer fasinerende. 

Og vinker du til det så vinker det tilbake, heter det.
 
Se også POLAR LIGHT SENTER i Laukvik og NORDLYSET

 

 Nordlys
 

 

 

Midnattsol


Fra 25. mai - 15. juli

 

Sees fra fjelltoppene som omkranser Svolvær, men en populær aftenstur er å kjøre til Laukvika som ligger en halv times kjøring fra byen, for å se dette fantastiske syn.

 

  

 Midnattsol. Foto: Vidar Hansen

 

 
 
 
 

Været

 

Clean up Lofoten

 

Hva selger Svolværingan på Finn.no

Klikk på bildet for å se.

 

Lysets By på Facebook

>

Jobb i Vågan

Nyhetsmatingen ble ikke funnet.