Hvordan overleve mørketiden med en god diett

Foto: Hans SplinterFoto: Hans Splinter

 

Når vinteren sakte men sikkert siger på er det vanskelig å tenke på å spise salat eller kanskje ta den gulrota isteden for alt det godteriet. Vinteren er en tid som er mørk og kald, og det er ofte da folk vil kose seg med noe godt for å føle seg bedre i vintermørket. Det er dokumentert at sjokoladehyllene blir større, og den sjokoladen som du nødvendigvis ikke trengte eller ville ha den finner veien opp i korga, slik er det bare for mange.Viste  du at det også er gode vintergrønnsaker som burde finne veien oppi korga? Hodekål, blomkål, gulrøtter, søtpoteter, rødbete og rosenkål er alle grønnsaker som fint kan bli med deg hjem, og som du kan lage noen gode sunne retter med.
 

Nesten viktigere med 5 om dagen

Om vinteren er det nesten vikigere at du får i deg dine fem og dagen , da det er mye enklere å få vitamin mangel og vinterslapphet i løpet av denne tiden. Trodde du at det er mørkt i Norge om vinteren, når du kommer så langt som opp til Svolvær kommer ikke sola engang over horisonten . Denne tida kalles mørketid, og kommer du ovenfor polarsirkelen får du et fenomen som heter polarnatt der sola kun kommer 6 grader over horisonten. Da får du et blåaktig lys som ligner på når det er skumring, bare da er det konstant. Mennesker i denne delen av Norge sier hadet til sola i november og får ikke den tilbake før i januar. I løpet av denne tiden holder folk seg mye inne etter lange dager på jobb, og kroppen får ikke den D-vitaminen og næringen som den ellers trenger.
 

Gode vaner

Å ha gode matvaner og en stabil diett med grønnsaker, eller til og med om du du har lyst til å pushe deg såg langt som å bli en veganer vil hjelpe deg gjennom disse månedene. Det å ta ekstra D-vitamin vil også gi godt utslag på kroppen. Det er mange kjendiser som har endt opp med å bli veganerer slik som programlederen Ellen DeGeneres, popstjernen  Miley Cyrus og den kjente poker spilleren Daniel Negreanu. Negreanu ser seg selv som en student innen ernæring og ble en veganer etter at han såg hvor mye usunt han hadde i seg. Han levde på en diett av biff, chips, øl og vin og fant tilslutt ut at det ikke gikk lenger. Om du ikke har lyst til å hive deg på denne trenden er det likevel ting som du kan spise som vil få kroppen til å føle seg mindre doven slik som egg, melk , lever og feit fisk.
 

Finnes mye av

Laks, sild og makrell er noe som finnes mye av i norske farvann, og kan hjelpe deg mye med tanke på gode ting som du trenger å ha i deg. Hva er vel bedre enn å ha en grunn til å komme seg ut på en mørk dag for å fange litt fisk til matbordet. Om du ikke er gira på å fiske i mørket, kan den gode gamle tranen  hjelpe deg langt på vei, ellers så finner du laks i butikkens sammens med de gode norske vintergrønnsakene. Ikke la vinteren bli trist og grå, men gjør den fargerik med sunn mat.

 


 

Været

 

Clean up Lofoten

 

Hva selger Svolværingan på Finn.no

Klikk på bildet for å se.

 

Lysets By på Facebook

Jobb i Vågan

21. januar 2019

jobber - Svolvær - Norge - Careerjet
 • Butikkselger søkes til Cubus Svolvær
  Cubus - Svolvær, Nordland - Cubus Svolvær Har du lyst til å jobbe med mote i et kreativt miljø? Som butikkselger er du Cubus... Søknadsfrist: 31.01.2019 Tiltredelse: Etter avtale Arbeidssted: Svolvær Hjemmeside: Del denne jobben:...
 • Vi søker for snarlig tiltredelse Motor / Industri mekaniker
  Nogva Svolvaer AS - Svolvær, Nordland - - Forståelse for elektro er ønskelig Arbeidssted for stillingen vil være NOGVA SVOLVÆR AS, Svolvær i Lofoten... SVOLVÆR AS er et selskap med 12 ansatte i NOGVA-konsernet. NOGVA MOTORFABRIKK AS beliggende i Søvik...
 • Prosjektleder 50 % stilling over 2 år
  Vagan kommune - Vågan, Nordland - , Rådgiver, 754 20 165 Arbeidssted 8300 Svolvær Søk på stillingen: Nøkkelinformasjon: Arbeidsgiver... innbyggere, hovedsete for kommunen ligger i Svolvær. Kommunen har et rikt idretts- og kulturliv, full...
 • Eiendomsforvalter, E i Nord
  E i Nord AS - Svolvær, Nordland - for utleie samt over 500 mål tomt for utvikling. Hovedkontoret og arbeidsplassen ligger i Svolvær i Lofoten...
 • Lyst på en spennende og fremtidsrettet stilling i vakre Lofoten?
  Vagan kommune - Svolvær, Nordland - er en institusjon med korttidsplasser. Den er lokalisert i samme enhet og bygg som Svolvær legesenter... for kommunen ligger i Svolvær. Kommunen har et rikt idretts- og kulturliv, full barnehagedekning og ny...

Siste fra NRK Nordland

21. januar 2019

 • Fant skuterkjører etter leteaksjon
  En skuterkjører ble i kveld meldt savnet av pårørende da han ikke dukket opp etter å ha kjørt fra Kallvatnet mot Grønnfjelldalen i Rana kommune. Personell fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske redningshunder ble iverksatt for søk. Mannen ble funnet og sendt til legevakt for sjekk. Det melder Nordland politidistrikt på Twitter.
 • E6 åpnet igjen
  E6 Vassli i Ballangen kommune er åpnet igjen etter trafikkulykken hvor to biler kolliderte. Bilbergingen er ferdig. To personer ble sendt til sykehus etter nakkesmerter og blødning fra hodet.
 • Må i retten etter drapstrussel
  En mann i slutten av 20-årene risikerer fengsel etter blant annet å ha sparket og truet to politibetjenter og for å ha truet med å drepe naboen med kniv. Det skriver Fremover. Saken skal opp i Ofoten tingrett i løpet av januar.
 • Redusert framkommelighet
  Statens vegvesen melder at det fremdeles er redusert framkommelighet på grunn av bilberging etter ulykken på E6 Vassli. Veien blir stengt i korte perioder og det er manuell dirigering på stedet.
 • To sendt til sykehus
  De to personene som var involvert i en trafikkulykke på E6 i Ballangen har blitt sendt til sykehus. Skadeomfanget er ukjent, men operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Tommy Bech, sier at en hadde nakkesmerter, mens den andre personen blødde fra hodet. Politiet dirigerer trafikken forbi de to bilene på stedet.