Hvordan overleve mørketiden med en god diett

Foto: Hans SplinterFoto: Hans Splinter

 

Når vinteren sakte men sikkert siger på er det vanskelig å tenke på å spise salat eller kanskje ta den gulrota isteden for alt det godteriet. Vinteren er en tid som er mørk og kald, og det er ofte da folk vil kose seg med noe godt for å føle seg bedre i vintermørket. Det er dokumentert at sjokoladehyllene blir større, og den sjokoladen som du nødvendigvis ikke trengte eller ville ha den finner veien opp i korga, slik er det bare for mange.Viste  du at det også er gode vintergrønnsaker som burde finne veien oppi korga? Hodekål, blomkål, gulrøtter, søtpoteter, rødbete og rosenkål er alle grønnsaker som fint kan bli med deg hjem, og som du kan lage noen gode sunne retter med.
 

Nesten viktigere med 5 om dagen

Om vinteren er det nesten vikigere at du får i deg dine fem og dagen , da det er mye enklere å få vitamin mangel og vinterslapphet i løpet av denne tiden. Trodde du at det er mørkt i Norge om vinteren, når du kommer så langt som opp til Svolvær kommer ikke sola engang over horisonten . Denne tida kalles mørketid, og kommer du ovenfor polarsirkelen får du et fenomen som heter polarnatt der sola kun kommer 6 grader over horisonten. Da får du et blåaktig lys som ligner på når det er skumring, bare da er det konstant. Mennesker i denne delen av Norge sier hadet til sola i november og får ikke den tilbake før i januar. I løpet av denne tiden holder folk seg mye inne etter lange dager på jobb, og kroppen får ikke den D-vitaminen og næringen som den ellers trenger.
 

Gode vaner

Å ha gode matvaner og en stabil diett med grønnsaker, eller til og med om du du har lyst til å pushe deg såg langt som å bli en veganer vil hjelpe deg gjennom disse månedene. Det å ta ekstra D-vitamin vil også gi godt utslag på kroppen. Det er mange kjendiser som har endt opp med å bli veganerer slik som programlederen Ellen DeGeneres, popstjernen  Miley Cyrus og den kjente poker spilleren Daniel Negreanu. Negreanu ser seg selv som en student innen ernæring og ble en veganer etter at han såg hvor mye usunt han hadde i seg. Han levde på en diett av biff, chips, øl og vin og fant tilslutt ut at det ikke gikk lenger. Om du ikke har lyst til å hive deg på denne trenden er det likevel ting som du kan spise som vil få kroppen til å føle seg mindre doven slik som egg, melk , lever og feit fisk.
 

Finnes mye av

Laks, sild og makrell er noe som finnes mye av i norske farvann, og kan hjelpe deg mye med tanke på gode ting som du trenger å ha i deg. Hva er vel bedre enn å ha en grunn til å komme seg ut på en mørk dag for å fange litt fisk til matbordet. Om du ikke er gira på å fiske i mørket, kan den gode gamle tranen  hjelpe deg langt på vei, ellers så finner du laks i butikkens sammens med de gode norske vintergrønnsakene. Ikke la vinteren bli trist og grå, men gjør den fargerik med sunn mat.

 


 

Været

 

Clean up Lofoten

 

Hva selger Svolværingan på Finn.no

Klikk på bildet for å se.

 

Lysets By på Facebook

>

Jobb i Vågan

18. mars 2019

jobber - Svolvær - Norge - Careerjet

Siste fra NRK Nordland

18. mars 2019

 • Se distriktsnyhetene kl. 20.55
 • Flere velger havbruksfag
  Ferske søkertall til landets videregående skoler viser større interesse for sjømatnæringen, skriver NTB. Totalt har til sammen 501 elever søkt seg til VG2 innen fiskeri og havbruk over hele landet – en oppgang på 130 prosent fra 2012. Innen både akvekultur og fiske og fangst er Nordland i søkertalltoppen.
 • Nordlandskommune dyrest å bo i
  Ifølge ferske tall fra SSB er Alstahaug kommune stedet du som beboer, må punge ut mest i eiendomsskatt. Der må du ut med 9.675 kroner om du eier en 120 kvm bolig – mot 3000 kroner i Oslo, skriver Nettavisen.
 • Se distriktsnyhetene kl. 18.50
 • Varetektsfengsles i seks uker
  Mannen i femtiårene som natt til søndag ble pågrepet etter knivstikking i Bodø sentrum, varetektsfengsles i seks uker. Det skriver Bodø Nu. Offeret ble stukket i kinnet, og oppsøkte selv helsepersonell etter hendelsen.