Opplev Svolvær

  • Utskrift
  • E-post

Havna. Foto: Helene Eide

 

Aktiviteter
Svolvær Bowlingsenter 
Lofoten Alpinsenter 
Lofoten Feriesenter 
Lofotveggen Event
Svinøya Kajakksenter
Event Lofoten
MS Trolltind
Lofoten Explorer- Turer til Trollfjorden
Lofoten Charterbåt - Turer til Trollfjorden
Trollfjordcruise - Turer til Trollfjorden
Lofoten Aktiv
LOFOTelemark 
Event Lofoten
XXLofoten
Rib Lofoten - Turer til Trollfjorden

Charter
Lofoten Charterbåt
Lofoten Explorer 
MS Tina 
MS Symra 
Rib Lofoten

Fisketurer
Lofoten Charterbåt
Trollfjordcruise
 
Sykkelutleie
Lofoten Rorbuer
Kunst
Svolvær Kunstforening
Nordnorsk Kunstnersenter
Galleri Gunnar Berg
Dagfinn Bakke 
Galleri Stig Tobiassen
Lars Erik Karlsen 
Galleri Dina

Museum
Lofoten Krigsminnemuseum

Kultur
Lofoten Kulturhus

Isbar
Magic Ice

Kirker
Svolvær Kirke 
Metodistkirken
 
Festivaler
VM i Skreifiske
Lofoten International Art Festival - LIAF
Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest
Lofoten Piano Festival
Lamholmfestivalen
Nordic Harley Days
Lofoten High5 Svolvær
 
Turforslag
Lofoten Topptur
UT.NO
 

Lamholmfestivalen 4 og 5 august 2017

 
Vi lover fantastisk sommerstemning!
Lamholmenfestivalen finner sted 4 og 5 august 2017 i Norges minste storby, Svolvær. Festivalområdet ligger midt i Svolvær havn på den lille øya Lamholmen. Omkranset av hav og vakre lofotfjell og mellom ekte rorbuer skal det holdes konserter over to dager.
 

Lyset og Havet. Foto:Helene Eide


 


 

 

Opplev været i Svolvær og Lofoten

  • Utskrift
  • E-post

 

En smak av uværet i Lofoten. 

"Vinden pisker i ansiktet og river i klærene, det er som om man nesten ikke får puste. Eneste løsning er å snu seg å gå baklengs mens det uler og bråker fra alle kanter, trærne svaier og havet er i kok der bølgene blir tatt av vinden og slengt langt opp på land. Med ett bryter lyset gjennom skyene og lysbrytningene står i kø. Det er nesten som det er noe religiøst over det hele. Men i neste sekund er det bekksvart og vinden uler enda verre."

 

Bilde: Fiskerkona.

Fasinert av uvær? Skikkelig uvær? Dette opplevelsesrike, friske og herlige naturfenomen. I Lofoten og spesielt i Svolvær som enkelte vil hevde, kan vi som et stort pluss, la oss fasinere over det Magiske lyset og lysbrytningene som man ikke trodde kunne finnes. Et lys som har fasinert mang en kunstner siden Bjørnstjerne Bjørnson besøkte Svolvær og Lofoten i 1869 og skrev om lyset og fjellene



 

Etter en skikkelig uværsopplevelse så skal det sies at det smaker innmari godt med en conjac eller en kopp varm kakao eller begge deler når man kommer innadørs. Da kjenner man virkelig at man lever. 

Men bare for å ha det sagt. Sannsynligheten for å bli skadet under et uværsopphold i Lofoten er minimale. Vindene er ikke så sterke at det er til fare for liv og helse. De som bor her vet hvilke sikkerhetstiltak som må gjøres både på hus og båt, for å si det slik dersom det blir en ekstremstorm.

 

Høst og vinterstormene kommer når en minst venter dem, men kommer det gjør de, like sikkert som at sneen kommer til julaften. 

Steve Kennedy tok turen fra London til Svolvær en av de første dagene i januar 2006 for å være med i en dokumentarfilm. Det han ikke visste var at et kraftig lavtrykk landet i Lofoten omtrent samtidig som Steve og fotograf Remi Johansen, Værøy, landet på Svolvær Flyplass.

Det visste heller ikke producer når han om våren satte dato for opptakene som ble lagt til januar for å være sikker på å få bilder med et snedekt landskap som kulisser. Det kunne gjerne komme en storm slik at en kunne få bilder fra tiden før, under og etter stormen, men totalt fravær av sne som det jo ble, passet dårlig. 

Det blåste opp til full storm og til tider det som verre var, bare timer etter deres ankomst.

Første opptaksdag som var dagen etter ankomst skulle vi ut på spekkhuggersafari med Lofoten Charterbåt men det ble avlys
til stor skuffelse for Steve som hadde sett fram til å få sin guttedrøm oppføylt.

Vi ble sittende utover dagen med å forandre på opptaksplanen der Steve benyttet enhver anledning til å ta seg en tur ut i uværet som herjet rundt dørene. Undertegnede og fotografen enset ikke uværet med et ord, når en ser bort i fra at vi ringte offentlige instanser for å sjekke vær og kjøreforhold. 

Det store spørsmål var om Gimsøybrua som hadde vært stengt timer av gangen var åpen på de tidspunktene vi måtte over den. Og det var den.

Etterhvert som opptaksdagene gikk forstod vi at Steve lot seg virkelig fasinere av uværet, selv om det føltest vel dramatisk for han da vi kjørte over Gimsøybrua til gule blinkende varsellys. 

På Einangen mistet han fotfeste og ble slengt litt avgårde. I det han reiser seg så ser vi at regnvannet renner nedover ansiktet som var et stort glis... På moloen over til Hamnøy slo bølgene over moloen bare noen meter framfor bilen. Når vi kom fram til Sørvågen måtte vi gå halvt baklengs fra bilen til dit vi skulle for å ikke miste pusten. 

"Han e grimm". Det e bærre å hold sæ innadørs sa fiskerne i gamle dager når været tok overhand.

Steve fikk i alle fall oppleve Lofoten på sitt villeste noe som han til tider nesten var ekstatisk over når han skulle fortelle om detaljer fra enkelte ting vi andre ikke fikk med oss. 

Så plutselig to dager før Steve skulle reise tilbake til London klarnet været og havet stilnet slik at han kunne få oppleve spekkhoggerne.

Du kan tro det var en fornøyd engelskmann som forlot lysets og villskapens øyrike.

Så er du fasinert av uvær -følg med på værvaslingene. Når lavtrykkene begynner å hope seg opp i atlanterhavet med kurs for området nord for Polarsirkelen, da er tiden inne for å bestille  å Flybilett og Overnatting.

 

Baard Nordby, Remi Johansen og Steve Kennedy på tur i marka under en skikkelig vinterstorm.  Desverre uten sne
 


Dette bildet er tatt like ved Svolvær Flyplass. Båtnaustet ligger normalt flere meter opp fra havet.


Steve bare måtte ha seg en spasertur langs fjæra for å se på bølgene, men vinden ble så sterk at han følte det tryggest i å søke ly i bilen.



Fra "Heia" ovenfor Vikten. Vinden er så sterk i kastene at Steve må holde seg fast for å ikke bli "blåst" overende.


Se hvordan været er i Svolvær akkurat nu.

     Webkamera: Promo Norge

 

Svinøya. En glad turgjeng som har vært å sett på bølgene når de slår mot land.
 
Fra østsiden av Svinøya. Uværet er på tur til å roe seg.
 

 

Endelig kom sneen og det ble straks litt lysere i Lofotens hovedstad.
 
Fra havna. Dette bildet er tatt 15 minutt etter bildet til venstre. Alle foto: SvolværPortalen
 

 

Turkart

  • Utskrift
  • E-post
Turkart over Svolvær området.

Bruk ikke dette kartet i fjellet. 
Dette kartet er kun ment som en oversikt over muligheter for fjellvandring. Er du ukjent så kontakt turistinformasjon for mer detaljert 
informasjon om turløypene.
 

Klikk på bildet for større kart.

 

Hvordan få fisk

  • Utskrift
  • E-post

 

     
     
     

Det er mange muligheter for fiske i Lofoten, den enkleste måten er rett og slett bare å ta med fiskestanga og kaste ut fra land, fiskeutstyr kan man leie fra de fleste rorbuanlegg hvis man ikke har med eget.

Ønsker man å komme seg ut på storhavet er det som regel mulighet til å leie sin egen båt, de aller fleste rorbu anleggene har denne muligheten, enten robåt eller båt med utenbordsmotor.

Det finnes også flere som arrangerer fisketurer med større båter, ofte kombineres fiske og sightseeing og slike turer varer vanligvis 3 til 4 timer.

Ønsker man den optimale opplevelsen er det Lofotfiske som gjelder, Lofotfiske varer fra januar og til april.
 

Når du fisker i Lofoten har du mulighet til å få torsk, makrell, sei, kveite, laks, ørret, røye, sild, uer, hyse, breiflabb, steinbit og flyndre.
 

For de som ønsker fluefiske i ferskvann finnes det også en rekke muligheter i hele Lofoten og man kan få både laks, ørret og røye. Enkelte vann er åpen for fritt fiske mens andre krever at man kjøper fiskekort, informasjon om dette får du som regel der du overnatter.

Har du ikke fiskelykke og ikke får fisk kan du alltids prøve Unibet bonuskode.


Se Lofotfiske og VM i skreifiske

Her finner du fiskerådene - Slik får du napp i ferskvann
- Slik får du napp i saltvann - 

Turister som ønsker å ta med seg mer fisk enn kvota på 15 kilo får nå muligheten gjennom samarbeid med yrkesfiskere.

Se også - På Storfiskjakt i Lofoten
Se også  - Fiske i Lofoten


Svolværvannet er åpent for fiske fra 15 juni til 31 august, fiskekort kan kjøpes på CircleK og Skandinavisk Høyfjellsutstyr. Båt leies på CircleK for Kr. 100,- i døgnet.

 


 

Båtturer

  • Utskrift
  • E-post
Båtturer, gummibåtsafari til Trollfjorden og havområdene rundt.
Trollfjorden er det reisemål som blir besøkt av flest turister i Lofoten om sommeren. Fjorden er en sidearm av Raftsundet og ligger lengst øst i Lofoten på Austvågøya.
Fjorden er 2 km lang og bare 100 m bred ved innløpet. Omkranset av 500 m
høye sva som stuper rett ned i fjorden.
Trollfjorden, er viden kjent for "Trollfjordslaget" som er sentralt i nordnorsk fiskerihistorie, foreviget gjennom Johan Bojers bok «Den siste viking» og gjennom et av hovedverkene til kunstmaler Gunnar Berg.
 
 


Gunnar Berg fra Svolvær er en av de største malerne Nord-Norge har fostret, og maleriet fra Trollfjordslaget som viser fiskere i nordlandsbåter i kamp med nessekongenes dampbåter i den trange fjorden er hans mest kjente verk.
 

Maleriet av Trollfjordslaget kan sees i

Galleri Gunnar Berg på Svinøya, Svolvær.

Les sagnet om: Trollfjorden [Visit Lofoten]

 

På vei til Trollfjorden. Foto: V.Berg

 


 

Kongstind Alpinsenter

  • Utskrift
  • E-post

 

Kongstind Alpinsenter.

Alpinanlegget som ble bygget på 1970 tallet har et litt villt bakkesystem med til dels bratte bakker og inneholder muligheter for variert kjøring.
Det er og flere muligheter for løssnøkjøring 
utenfor de preparerte løypene. Skitrekken gir deg og mulighet for å komme lett og raskt opp på fjellet der det er løyper videre innover fjellene. En fin forrmiddagstur er å ta trekken opp på fjellet og gå innover mot Setra for så å gå langs Svolværvannet tilbake.
 
                                                                                                                                                              cccccccccccccc  

Kongstind Alpinsenter.

Barneskitrekket er åpent flere dager gjennom vinteren enn hovedtrekket da dette trenger mindre snø for å være i drift. Barnetrekket er meget
populært blandt de yngste.


 

Les mer, Alpinbakkens historie




 Mer informasjon: 468 21 722
 Nettside: www.lofotenalpin.no

 Kongstind Alpinsenter på Facebook

 

Tindenes konge 


I Kongstinden Alpinanlegg er bakkene bratte, og det finnes mange muligheter til å offpiste.
Les mer: lofotposten.no 17.02.07 


 

Kongstinden. Øverst Store kongstind og under Lille Kongstind. Populært turmål også om sommeren

 

Skitrekken gir deg og mulighet for å komme lett og raskt opp på fjellet der det er løyper videre innover fjellene. I nordre delen av bakken ligger barneskitrekket som er svært populært.
 

Webkamera i bakken