Opplev været i Svolvær og Lofoten

 

En smak av uværet i Lofoten. 

"Vinden pisker i ansiktet og river i klærene, det er som om man nesten ikke får puste. Eneste løsning er å snu seg å gå baklengs mens det uler og bråker fra alle kanter, trærne svaier og havet er i kok der bølgene blir tatt av vinden og slengt langt opp på land. Med ett bryter lyset gjennom skyene og lysbrytningene står i kø. Det er nesten som det er noe religiøst over det hele. Men i neste sekund er det bekksvart og vinden uler enda verre."

 

Bilde: Fiskerkona.

Fasinert av uvær? Skikkelig uvær? Dette opplevelsesrike, friske og herlige naturfenomen. I Lofoten og spesielt i Svolvær som enkelte vil hevde, kan vi som et stort pluss, la oss fasinere over det Magiske lyset og lysbrytningene som man ikke trodde kunne finnes. Et lys som har fasinert mang en kunstner siden Bjørnstjerne Bjørnson besøkte Svolvær og Lofoten i 1869 og skrev om lyset og fjellene



 

Etter en skikkelig uværsopplevelse så skal det sies at det smaker innmari godt med en conjac eller en kopp varm kakao eller begge deler når man kommer innadørs. Da kjenner man virkelig at man lever. 

Men bare for å ha det sagt. Sannsynligheten for å bli skadet under et uværsopphold i Lofoten er minimale. Vindene er ikke så sterke at det er til fare for liv og helse. De som bor her vet hvilke sikkerhetstiltak som må gjøres både på hus og båt, for å si det slik dersom det blir en ekstremstorm.


 

Høst og vinterstormene kommer når en minst venter dem, men kommer det gjør de, like sikkert som at sneen kommer til julaften. 

Steve Kennedy tok turen fra London til Svolvær en av de første dagene i januar 2006 for å være med i en dokumentarfilm. Det han ikke visste var at et kraftig lavtrykk landet i Lofoten omtrent samtidig som Steve og fotograf Remi Johansen, Værøy, landet på Svolvær Flyplass.

Det visste heller ikke producer når han om våren satte dato for opptakene som ble lagt til januar for å være sikker på å få bilder med et snedekt landskap som kulisser. Det kunne gjerne komme en storm slik at en kunne få bilder fra tiden før, under og etter stormen, men totalt fravær av sne som det jo ble, passet dårlig. 

Det blåste opp til full storm og til tider det som verre var, bare timer etter deres ankomst.

Første opptaksdag som var dagen etter ankomst skulle vi ut på spekkhuggersafari med Lofoten Charterbåt men det ble avlys
til stor skuffelse for Steve som hadde sett fram til å få sin guttedrøm oppføylt.

Vi ble sittende utover dagen med å forandre på opptaksplanen der Steve benyttet enhver anledning til å ta seg en tur ut i uværet som herjet rundt dørene. Undertegnede og fotografen enset ikke uværet med et ord, når en ser bort i fra at vi ringte offentlige instanser for å sjekke vær og kjøreforhold. 

Det store spørsmål var om Gimsøybrua som hadde vært stengt timer av gangen var åpen på de tidspunktene vi måtte over den. Og det var den.

Etterhvert som opptaksdagene gikk forstod vi at Steve lot seg virkelig fasinere av uværet, selv om det føltest vel dramatisk for han da vi kjørte over Gimsøybrua til gule blinkende varsellys. 

På Einangen mistet han fotfeste og ble slengt litt avgårde. I det han reiser seg så ser vi at regnvannet renner nedover ansiktet som var et stort glis... På moloen over til Hamnøy slo bølgene over moloen bare noen meter framfor bilen. Når vi kom fram til Sørvågen måtte vi gå halvt baklengs fra bilen til dit vi skulle for å ikke miste pusten. 

"Han e grimm". Det e bærre å hold sæ innadørs sa fiskerne i gamle dager når været tok overhand.

Steve fikk i alle fall oppleve Lofoten på sitt villeste noe som han til tider nesten var ekstatisk over når han skulle fortelle om detaljer fra enkelte ting vi andre ikke fikk med oss. 

Så plutselig to dager før Steve skulle reise tilbake til London klarnet været og havet stilnet slik at han kunne få oppleve spekkhoggerne.

Du kan tro det var en fornøyd engelskmann som forlot lysets og villskapens øyrike.

Så er du fasinert av uvær -følg med på værvaslingene. Når lavtrykkene begynner å hope seg opp i atlanterhavet med kurs for området nord for Polarsirkelen, da er tiden inne for å bestille  å Flybilett og Overnatting.
 

 

Baard Nordby, Remi Johansen og Steve Kennedy på tur i marka under en skikkelig vinterstorm.  Desverre uten sne
 


Dette bildet er tatt like ved Svolvær Flyplass. Båtnaustet ligger normalt flere meter opp fra havet.





     

Fra "Heia" ovenfor Vikten. Vinden er så sterk i kastene at Steve må holde seg fast for å ikke bli "blåst" overende. Steve bare måtte ha seg en spasertur langs fjæra for å se på bølgene, men vinden ble så sterk at han følte det tryggest i å søke ly i bilen. Svinøya. En glad turgjeng som har vært å sett på bølgene når de slår mot land.