Svolværgeita

Det mest kjente symbolet på Lofoten og Svolvær. Svolværgeita er et yndet sted for fjellklatrere. Opp gjennom årene har klatrere fra hele verden vært der å hoppet mellom hornene.

 

Svolværgeita. Foto: Aune

Svolværgeita er en 150 meter (356 moh[1]) høy fjelltopp på sørvestsiden av Fløyfjellet, like utenfor Svolvær på Austvågøy i Lofoten. Toppen ble første gang registrert besteget 1. august 1910 av Ferdinand SchjelderupAlf Bonnevie Bryn og Carl Wilhelm Rubenson.

I sommervarmen i august 1998 opplevde Svolvær en luftspeiling som overbeviste lokalbefolkningen om at Svolværgeita var begynt å rase sammen. Den dramatiske meldingen ble sendt ut på NRK radio, og fjernsynsstasjoner og avisfolk ble flydd inn til Lofoten. Siden kunne statsmeteorologen berolige folk med at det dreide seg om en luftspeiling fremkalt av lysbrytning mellom varm og kald luft, fordi solen skinte på en svært varm fjellvegg. Dermed så det for betrakteren virkelig ut som om «geitens» venstre horn lente seg inn mot det høyre. Ansvarlig i Vågan kommune hadde allerede sendt en alpin redningsgruppe opp i fjellet og fått stanset alle klatrere på vei opp. Evakuering av boligene like under fjellet var under forberedelse da den lykkelige meldingen kom om at det hele var et synsbedrag. 

Kilde: Wikipedia