-
Setter inn tiltak for å unngå samme fergekaos som i fjor
21. mai 2025
Fylkesrådet vil unngå fjorårets fergekaos og kommer med nye tiltak foran årets sesong.
– Det ene er at vi setter inn større kapasitet. Altså større ferger og flere ferger på en rekke samband hvor vi i fjor hadde mye kø, sier fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.
Hun sier de også gjør en del på informasjon.
– Vi har satt opp informasjonstavle med QR -kode på de fleste anløpene våre.
Videoovervåkning på kaiene er et annet tiltak.
– Vi begynner å installere videoovervåkning på alle kaiene våre. Sånn at du kan følge med i sanntid på hvordan køen utvikler seg, sier Dobak Kvensjø.
Ifølge henne skal de også samarbeide med Statens vegvesen.
– Vi inngår samarbeid om digital tavle på E6, sånn at du får reelle omkjøringsmuligheter mellom ferga som går på sommeren i Skutvik og de E6-sambandene som Statens vegvesen har.
– Mannskapsmangel har vært et problem. Hvordan jobber dere sammen med fergeselskapene for å sikre at det er mannskap nok?
– Vi har god dialog med alle operatørene våre. Og så er vi veldig tydelige på forventningene vi har blant annet om at de må ha gode beredskapsplaner. Sånn at vi ikke kommer i de situasjonene vi har sett de siste somrene med mannskapsmangel.
– Klarer dere å unngå kaos i sommer?
– Vi skal gjøre det vi kan for å unngå kaos. Kø blir det nok litt av uansett. Det vi gjør nå, tror jeg vi l føre til at vi ikke opplever det vi opplevde i fjor sommer., sier Dobak Kvensjø til NRK.
-
Får pengar til å rekruttere barnehagelærarar
21. mai 2025
Fem universitet får ein million kroner kvar frå regjeringa til å rekruttera fleire barnehagelærarar. Blant dei er Nord universitet.
Tal frå styresmaktene viser at det manglar over 2700 barnehagelærarar i Noreg. Samstundes har det vore ein stor nedgang i søkartala til utdanningane.
Utdanningsinstitusjonane som no får pengar til rekruttering er Nord universitet, Oslo Met, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Søraust-Noreg og Universitetet i Stavanger.
-
Fant mistenkelig pakke i fjæresteinene – nå har politiet henlagt saka
21. mai 2025
Politiet har etterforska et større narkofunn på ei øy på Helgelandskysten, skriver isandnessjøen.no.
Det var i midten av april at en person fant en mistenkelig pakke i fjæresteinene. Mannen tok pakken med seg hjem, og da han åpna den oppdaga han at den inneholdt noe som kunne være narkotika.
Da ble hendelsen innrapportert til politiet, som har etterforska saka.
– Vi kan bekrefte at vi fikk ei melding om at en privatperson hadde gjort funn av en pakke utenfor Sandnessjøen, sier politifullmektig Emma Berntsen Fonnaas til avisa.
Pakken som ble funnet veide 1,3 kilo, og den ble funnet drivende i ei vik.
– Den var pakka inn i plast, og det er vanskelig å si hvor lenge den har ligget i sjøen, sier Berntsen Fonnaas som legger til at politiet har mistanke om at pakken inneholder et narkotisk stoff.
Saka er imidlertid henlagt. Politiet har ingen opplysninger om en eventuelt gjerningsperson, og vil dermed heller ikke bruke store ressurser på saka, skriver isandnessjøen.no.
-
Nato-sjefen vitjar Forsvaret i Nord-Noreg
21. mai 2025
Som NRK tidlegare har meldt kjem Natos generalsekretær Mark Rutte til Noreg torsdag 22. mai.
I dag la regjeringa fram programmet. Statsminister Jonas Gahr Støre tek Rutte med til Nord-Noreg, der dei skal vitja Ramsund orlogsstasjon og Evenes flystasjon.
Rutte vil også få ein helikoptertur over Ofoten, og orienteringar frå forsvarsleiinga.
Statsminister Jonas Gahr Støre seier Rutte skal få sjå korleis norske og allierte styrkar jobbar saman, og at det er viktig å få fram kor strategisk viktige nordområda er.
-
Nato-ekspert: Bygger opp Bodø som en forsvarshub i nord
21. mai 2025
I går ble det kjent at regjeringa peker på Reitan utenfor Bodø som ny Nato-kommando i nord, og vraker samtidig Rygge i Østfold.
– Et tegn på at regjeringa ønsker å bygge opp Bodø som en forsvarshub i nord.
Det sier Karsten Friis, forsker og Nato-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
– All investering i nordområdene er jo et signal til Russland om at de tar forsvaret vårt alvorlig, sier Friis til NRK.
Han peker på at Bodø allerede huser det norske Forsvarets operative hovedkvarter som avgjørende for at regjeringa tilbyr Reitan til Nato.
– Det er argumenter for og mot begge steder. Og jeg ser godt at regjeringa valgte Bodø for å styrke Bodø som en slags forsvarshub.
Karsten Friis tror likevel ikke Russland lar seg påvirke av satsinga til Nato i Bodø isolert sitt.
– Jeg tror ikke vi skal overdrive betydninga av dette ene senteret. Men det er totaliteten av det som gjøres i nordområdene med Sverige og Finland i Nato som sender et klart signal til Russland.
-
Forsvarsanalytiker: Et robust fagmiljø tettere opp mot Russland
21. mai 2025
I går ble det klart at regjeringa ønsker å legge Natos luftkommandosenter til Reitan utenfor Bodø, framfor Rygge utenfor Moss.
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte sjøl opp på Stormen Bibliotek for å meddele nyheten.
Forsvarsanalytiker Tormod Heier trekker frem nærhet til Forsvarets operative hovedkvarter som en av flere grunner til at Bodø trakk det lengste strået.
– Da får du et robust fagmiljø tettere opp mot Russland, og i en del av det norske landet som er mest eksponert for trusler hvis det skulle bli en krise.
Heier mener regjeringa har gjort et fornuftig valg.
– Men det er ikke noe entydig valg, fordi det er alltid fordeler og ulemper knytta til de ulike alternativene, og forsvarssjefen sa vel også at begge alternativene er militærfaglige. Det er tilfredsstillende.
-
Norske 10.-klassinger drikker mer alkohol
21. mai 2025
Siden tusenårsskiftet har alkoholkonsumet blant norske tenåringer blitt mindre og mindre.
Nå viser nye tall en markant økning i antallet 10.-klassinger som selv oppgir å ha drukket alkohol den siste måneden.
– Vi ser en tendens til oppgang, både for bruk de siste 30 dagene, for beruselse og høykonsum, som vil si at man drikker fem enheter eller mer, sier Elin Kristin Bye i FHI.
Men fremdeles drikker de mindre enn jevnaldrende i andre land.
-
Årets insektovervåking er i gang
20. mai 2025
Årets insektovervåking er i gang. De første insektfellene ble satt ut på allerede før påske, og snart vil alle feller være ute fra Agder i sør til Finnmark i nord.
Det skriver NINA i en pressemelding.
Det nasjonale overvåkingsprogrammet for insekter kartlegger utbredelse og følger utviklingen i insektbestandene i et skiftende klima.
– Overvåkingen gir oss ny og verdifull kunnskap om fordelingen av insektmangfoldet, og følger med på utviklingen av en stor del av insektfaunaen fordelt på mange insektgrupper. Selv om vi ikke spesifikt leter etter sjeldne arter, løfter programmet også kunnskapen om rødlistede arter og arter som ikke tidligere er registrert i Norge, sier Jens Åström, prosjektleder og insektforsker i NINA.
Fra april til oktober, den perioden flest insekter er på vingene, samler forskerne inn millioner av småkryp ved hjelp av malaisefeller. Det er et slags telt hvor insekter flyr inn, ledes oppover en teltduk og ender opp i en flaske fylt med labsprit.
-
Voldsom krangel på Hunstadsenteret
20. mai 2025
Politiet i Nordland melder om en krangel på Hunstadsenteret i Bodø.
– Politiet på vei til Hunstadsenteret, der vi har fått melding om en voldsom krangel mellom to parter. Vi satser på å være på stedet før det eskalerer ytterligere, skriver Remi Johansen tirsdag ettermiddag.
Litt senere kommer en oppdatering:
– Partene har fått roet seg ned. Politiet har kontroll.
-
Hydrogensatsing i Mosjøen får gigantstøtte fra EU
20. mai 2025
De norske selskapene GreenH, Gen2 Energy og Norwegian Hydrogen får tildelt til sammen 1,1 milliarder kroner i støtte av EU.
Selskapene skal produsere fornybart hydrogen. Norwegian Hydrogen på Rjukan får 154,1 millioner kroner, Gen2 Energy i Mosjøen får 719,1 millioner kroner, og GreenH i Hammerfest får 255,7 millioner kroner, opplyser Enova i en pressemelding.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gratulerer selskapene.
– Dette er et viktig steg i arbeidet med å kutte utslipp, bygge ny industri og skape nye arbeidsplasser. Den grønne omstillingen går fremover, og Norge har et solid samarbeid med EU for å finne nye løsninger og teknologier, sier han.
Tildelingen gis gjennom EUs budsjett for hydrogenproduksjon til maritim transport.
– Støtten fra EU vil bidra til å styrke den norske satsingen og bekrefter samtidig at Norge er helt i front internasjonalt når det gjelder å ta i bruk og demonstrere hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Nyheten gleder også selskapet Gen 2 Energys daglig leder, Kjetil Bøhn.
- Det betyr selvsagt at vi blir igjennom helt konkurransedyktig, men jeg tror det er like viktig for anerkjennelsen. At vi blir oppdaga i en annen grad og at folk får større tiltro til at det blir noe av det, sier Bøhn til NRK.
(NTB)