-
Frykter smutthull i lakseskatten
29. mars 2023
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan ikke garantere for at regjeringens forslag til ny lakseskatt er uten smutthull.
Vedum ble grillet om regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk, også kalt lakseskatt, da han møtte i Stortingets spørretime onsdag.
SVs Kari Elisabeth Kaski ville vite om forslaget fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet er tilstrekkelig til å hindre skatteunndragelse.
Kaski er bekymret for at bunnfradraget på 70 millioner kroner kan gi store havbruksselskaper et insentiv til å organisere seg vekk fra å betale grunnrenteskatt.
– Vi hører allerede fra både selskaper og advokater at det er et arbeid som er på gang, sa Kaski fra talerstolen.
Men Vedum kan ikke gi noen garantier.
– Alltid når man innfører nye ting, kan det være tilpasningsutfordringer. Det har vi vært bevisst på også her, sa Vedum.
– Men at noen kan finne et eller annet smutthull, det kan man aldri garantere mot. Men hele målet er at man ikke skal gjøre det, sa finansministeren.
(NTB)
-
Legger ned avistrykking i Sandnessjøen etter 118 år
29. mars 2023
Lokalavisen Helgelands Blad legger ned trykking av egen avis. Det har et enstemmig styre vedtatt tirsdag, ifølge avisen selv.
Avisen holder til i Sandnessjøen og har blitt gitt ut - og trykket - i byen siden 1904. Så langt har man ikke tatt stilling til hvem som skal overta trykkingen av avisen fremover.
Helgelands Blad har vært én av svært få aviser som eier, drifter og trykker papiraviser på eget trykkeri.
-
SV-topp er skeptisk til landbasert oppdrett
29. mars 2023
Store naturinngrep og energibruk gjør stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) skeptisk til landbasert oppdrett, skriver Brønnøysunds Avis.
Helgeland Miljøfisk ønsker å bygge et landbasert oppdrettsanlegg på Toft i Brønnøy kommune. I januar fikk de avslag fra Mattilsynet på søknaden.
Mattilsynets begrunnelse dreide seg om at det var uakseptabel risiko for smitte.
Stortingsrepresentant Haltbrekken var mandag på besøk i kommunen. Sammen med Liv Solli fra Brønnøy SV besøkte de Toftøya, hvor oppdrettsanlegget er planlagt.
– Jeg tror ikke vi får flytta alt oppdrett på land, det vil innebære voldsomme naturinngrep og være veldig energikrevende, sier han til avisa og legger til:
– Løsninga på rømning og smittespredning er først og fremst noe annet enn anlegg på land.
-
Egg fra oppdrettstorsk funnet i Meløy
28. mars 2023
Fiskeridirektoratet skriver i en melding at de har funnet egg fra oppdrettstorsk i Meløy kommune, melder Fiskeribladet.
Forskere fra Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratets sjøtjeneste samlet de inn prøver fra vill torsk i området. Disse ble sammenlignet med oppdrettstorsk fra Norcod sin lokalitet Frosvika.
80 prosent av de prøvene hadde en genetisk profil som er svært lik oppdrettstorsken i det aktuelle anlegget, opplyser direktoratet.
I januar skrev NRK om at flere fiskere i Meløy kommune fikk oppdrettstorsk i garnet. Fisken viste seg å komme fra Norcod i Frosvika.
Anlegget måtte nødslakte tusenvis av oppdrettstorsk fordi den var blitt kjønnsmoden.
Eggene er samlet inn på 10 ulike prøvesteder spredt i sjøområdet rundt Åmøy.
Hvorvidt eggene stammer fra gyting i anlegget, eller gyting av torsk som har rømt fra anlegget, gir ikke analysene svar på går det videre fram av meldingen, skriver Fiskeribladet.
-
Truet politiet med kniv – måtte bruke elektrosjokkvåpen
28. mars 2023
Politiet bevæpnet seg, og brukte elektrosjokkvåpen, pepperspray og batong for å få kontroll på en person i Mo i Rana.
Tidligere i dag mottok politiet en bekymringsmelding etter at en åpenbart ruset mann oppførte seg merkelig i en butikk.
Da politiet dukket opp skal mannen ha sett at patruljen var ubevæpnet, og ringt til politiet.
– Han ringte oss for å si at han hadde en kniv, og at han kom til å drepe politiet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.
Bo Nilsson forteller at patruljen bevæpnet seg før de ble sendt tilbake. Der tok politiet i bruk elektrosjokkvåpen.
– Men han hadde såpass mye klær på seg at det ikke hadde ønsket effekt.
Flere tjenestemenn brukte pepperspray på mannen før politiet omsider brukte batong for å slå kniven ut av mannens hender.
Underveis i hendelsesforløpet skal mannen ha uttalt at han ikke kommer til å gi seg, og at politiet måtte skyte han for å få han til å stoppe.
– Det var åpenbart at han fremprovoserte en situasjon for å få politiet til å skyte, sier Bo Nilsson.
Personen ble ikke skadd som følge av politiets maktbruk.
Politiet har startet etterforsking.
-
Gir over 5 millioner kroner til verdensarvområde i Nordland
28. mars 2023
Fylkesrådet har bevilget 5 250 000 kroner til ulike prosjekter i Vegaøyan verdensarvområde og buffersonen.
Det skriver fylkeskommunen i en pressemelding.
– For å forvalte verdensarven på Vega og i buffersonen, gir vi nå tilskudd til prosjekter som vil være med på å styrke verdensarven, sier Christian Torset, fylkesråd for kultur, klima og miljø.
Det gis blant annet økt tilskudd til Stiftelsen Vegaøyan verdensarv, som går direkte til ærfuglrøkting i verdensarvområdet.
Det blir også gitt et tilskudd for å starte arbeidet med etablering av et nytt bygningsvernsenter på Vega.
-
To Rødt-politikere trekker seg som listetopper
28. mars 2023
To av de største profilene i Rødt Bodø trekker seg fra nominasjonslistene. Det skriver AN.
I morgen er det nominasjonsmøte i Rødt Bodø. Synne Bjørbæk, Monica Tangen og Andreas Tymi står på toppen av den foreslåtte lista.
Det er ordførerkandidat Synne Bjørbæk og tredjekandidat Andreas Tymi som trekker seg fra lista.
– Jeg har bestemt meg for å trekke meg nå. Det er vanskelig å både være folkevalgt og ansatt i Rødt, sier Tymi til AN.
Synne Bjørbæk skal fokusere på valgkampen som listetopp i fylkestingsvalget for Rødt Nordland, ifølge avisen.
-
20 prosent færre fødsler i løpet av 20 år
28. mars 2023
Kvinner i Norge fødte 20 prosent færre barn i fjor enn tjue år tidligere, målt i antall fødsler per tusen kvinner i alderen 15 til 49 år.
Antall fødsler går ned til tross for en stadig økende befolkning, viser de nye tallene fra Medisinsk fødselsregister (MFR) i Folkehelseinstituttet.
Det var en oppsving i antall fødsler i Norge i 2021, men i 2022 var situasjonen den samme som før pandemien da det ble født færre barn enn året før. I fjor ble det født 52.011 barn mot 57.393 barn i 2003.
– Kvinnene blir stadig eldre når de får sitt første barn og barnekullene blir stadig mindre, kommenterer overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen i Folkehelseinstituttet.
Samtidig som fødselstallene har gått ned over hele landet, har det vært en prosentvis økning av fødsler i de høyere aldersgruppene. Mens kvinner i siste halvdelen av 20-årene får sine barn som før, er det en tydelig økning av fødsler i alle aldersgrupper over 30 år.
Økningen er størst i fylkene Oslo og Viken og minst påfallende i Nordland. Utviklingen er den samme enten kvinnene får sitt første eller sitt andre barn.
På landsbasis er gjennomsnittsalderen 30,2 år for førstegangsfødende, mens den var 28,5 for ti år siden. Nå får kvinner i gjennomsnitt sitt andre barn når de er 32,0 år. I 2013 var gjennomsnittsalderen 30,9 år.
– Vi må tilbake til 1980-tallet for å finne tilsvarende lave fødselstall, sier Vestrheim Thomsen.
Utviklingen i Norge er i tråd med internasjonale trender der fødselstall går ned, fødekvinnenes alder går opp og barnekullene blir mindre.
Overlegen påpeker at det også kan være naturlige variasjoner i tallene basert på barnekullets størrelse da kvinnene selv ble født.
– Videre er det mulig at tallene vi nå ser til dels er en seneffekt av pandemien – altså at de økte fødselstallene i 2021 delvis var forårsaket av at par som ønsket barn fremskyndet planene sine, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen. (NTB)
-
Statlige Nav-ansatte må slette TikTok
28. mars 2023
Tirsdag ble det sendt ut et skriv til alle statlige Nav-ansatte om at de ikke lenger får ha appen TikTok på tjenestetelefonen sin.
Denne opplysningen er bekreftet til NRK fra Nav sin pressekontakt, tirsdag ettermiddag.
Dette gjelder alle ansatte i Nav som har en telefon som er innrullert i Nav sine systemer. Totalt finnes det 18.709 Nav-eide mobiler som dette gjelder, opplyser Nav til NRK.
Trusselbildet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet sin anbefaling gjør at sikkerhetssjef i Nav, Jon Hofstad, har bedt alle ansatte om å slette både TikTok og appen Telegram fra Nav-eid tjenestetelefon, PC, Mac og nettbrett.
Den siste tiden har TikTok vært i hardt vær, siden det har kommet anklager om at brukerdata fra appen havner hos kinesiske myndigheter.
I Norge har alt fra stortingspolitikere til kommunale ansatte fått beskjed om å slette appen fra sine tjenestetelefoner.
-
Beitekrise i seks reinbeitedistrikter
28. mars 2023
Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i halvparten av reinbeitedistriktene i Nordland. Mildværet i vinter gjør at reinen ikke har beiter.
Det er nå erklært beitekrise i Byrkije, Røssåga/Toven, Ildgruben, Saltfjellet, Balvatn og Duokta reinbeitedistrikter, skriver Statsforvalteren i Nordland. Beitesituasjonen er også vanskelig for de andre reinbeitedistriktene i fylket.
– Februar var preget av mye mildvær og regn og mange reinbeitedistrikt har fått låste beiter, står det på Statsforvalteren sin nettside.
– Dyrene tærer på de siste fettreservene sine nå på våren, og tåler lite etter en lang og hard vinter. I noen tilfeller kan man oppleve at reinen står helt i ro og ikke flykter når man kommer nær. Dette kan være fordi den er i noe dårligere form enn normalt etter vinteren, står det videre.
Statsforvalteren sier beitekrisen gjør reinen sårbare for forstyrrelser, og ber folk om å gå utenom reinen eller snu og skifte retning om man skulle se de når man er på tur.
(©NTB)